شهریور امسال و در خلال سفر علمی که به چند کشور اروپایی داشتم، ارائهای در دانشگاه تامپره فنلاند داشتم با موضوع «نوآوری اجتماعی برای توسعه پایدار شهری: کتابهای نوآورانۀ اجتماعی کودکان»؛ این ارائه به درخواست مرکز TURNS دانشگاه تامپره (که در زمینۀ توسعه پایدار شهری فعالیت میکند و نگاه ویژهای هم به مناطق کمبرخوردار دارد) و در خلال اقامت یک ماهه من در این دانشگاه برنامهریزی و اجرا شد.
در این ارائه سعی کردم از تجربۀ پویش «سرزمین جاودانی من» و فلسفه شکلگیری آن بگویم و توضیح دهم که چطور نوآوری اجتماعی با استفاده از ابزارهای غیر عادی نظیر «ادبیات کودک» میتواند در خدمت توسعه پایدار محلی و شهری و روستایی قرار بگیرد. در ارائه توضیح دادم که هدف از این کتابها، گسترش ادبیات کودک نبوده است و «ادبیات کودک» ابزاری بود برای یک هدف توسعهای و از این منظر شاید در نوع خود در دنیا کمنظیر یا بینظیر باشد.
ارائه، بازخوردهای خیلی خوبی از شرکتکنندگان دریافت کرد و برایم جالب بود که یکی از آنها (که در زمینه پناهندگان کار میکرد) گفت که تقریبا هرملاحظهای که این تجربۀ توسعهای باید رعایت میکرد و به ذهنش رسیده بود را ما در طراحی «سرزمین جاودانی من» و فرایندهای آن لحاظ کرده بودیم؛ فرایندهایی که به شدت دغدغه «توانمندسازی» و ایجاد پویایی و جنبش و جوش در جوامع حاشیهای و کمتر برخوردار را دارند. طبعا نکته جالب توجه دیگر این ارائه برایشان این بود که از «ایران» برخاسته بود؛ کشوری که در غرب به شدت تصویر مخدوشی از آن توسط رسانهها ارائه میشود.
البته من در ارائه، سعی کردم مبانی فلسفی و چرایی شکلگیری پویش «سرزمین جاودانی من» را هم توضیح دهم که ریشهاش به فعالیتهای محرومیتزدایی ما در منطقهای در استان کرمان در حدود 8 سال پیش باز میگشت. کتابهای سرزمین جاودانی من را میتوانید در نرم افزار طاقچه ببینید و مطالعه کنید.
- اطلاعیه این ارائه در سایت دانشگاه تامپره فنلاند: research.tuni.fi/turns/news/turns-seed-event-social-innovations
از «سرزمین جاودانی من» تاکنون 15 عنوان کتاب در 6 منطقۀ کشور چاپ شده است. نویسندگان و تصویرگران بومی، پیامهای محتوایی راجع به پیشرفت، آبادانی و توسعه پایدار در خلال شعر و داستان و همچنین وجود سوژهها و عناصر بومی در کتابها، ویژگیهای هویتی سهگانۀ آثار این مجموعه کتابهاست.