ارائه مقاله در کنفرانس بین المللی مدیریت
هفته گذشته پانزدهمین کنفرانس بین المللی مدیریت در بخش پژوهشی برگزار شد و من و دوست خوبم آقای اسماعیلی، مقاله مشترکی در این کنفرانس داشتیم. عنوان مقاله، «تحلیل وضعیت گزارش دهی پایداری در 100 شرکت برتر ایرانی و مقایسه با روندهای جهانی و منطقه ای» بود.
این مقاله اولین مقاله در این حوزه است که در کشور منتشر می شود. علیرغم روندهای روبه رشد در فضای بینالملل، تصویر مشخصی از وضعیت و چگونگی پرداختن به گزارشدهی پایداری در میان بنگاههای ایرانی در دست نیست و ما در این مقاله با هدف پر کردن این شکاف تحقیقاتی، ابتدا با نگاهی به ادبیات موضوع مسئولیت اجتماعی سازمانها و گزارشدهی مسئولیت اجتماعی، روندهای بینالمللی و منطقهای در این زمینه داشتیم و سپس 100 شرکت برتر ایرانی در سال 1396 طبق فهرست سازمان مدیریت صنعتی را، از جهت کمیت و کیفیت پرداختن به گزارشدهی مسئولیت اجتماعی با روش پیمایشی توصیفی، مورد مطالعه قرار دادیم. در بخش یافتهها، برای نخستین بار، تصویری از جایگاه گزارشدهی پایداری در میان بنگاههای برتر ایرانی ارائه کردیم و در بخش تحلیل، این جایگاه با روندهای منطقهای و بینالمللی از نظر کمیت و کیفیت مقایسه شد.
یافتههای کار ما نشان میداد که گزارشدهی پایداری در ایران در مرحله جنینی قرار دارد. از نظر کمیت انتشار گزارش، تنها 5 درصد از بنگاههای برتر ایرانی طی 4 سال گذشته، اقدام به انتشار گزارش مسئولیت اجتماعی کردهاند(که اگر فقط به سال 96 نگاه کنیم این درصد به 4 کاهش پیدا می کند!) که این نسبت نه تنها در مقایسه با روندهای جهانی-میانگین 75 درصد در کل دنیا- بلکه در مقایسه با روندهای منطقهای نیز، بسیار پایین است و میتوان گفت ایران در بین کشورهای با وضعیت اجتماعی-اقتصادی کم و بیش مشابه، یکی از پایینترین نرخهای انتشار گزارش پایداری را در اختیار دارد و این موضوع، یک شکاف جدی میان وضعیت کنونی فضای کسب و کار کشور و روندهای منطقهای و جهانی را نشان میدهد. یافته دیگر ما این بود که وضعیت کیفی گزارشهای منتشر شده توسط 5 بنگاه نیز هنوز نتوانسته آنچنان که لازم است با عرفها، استانداردها و چارچوبهای شناخته شده بینالمللی سازگار گردد.
این مقاله به زودی در پایگاه Civilica منتشر می شود و البته جای تاسف است که در قسمت ارائه شفاهی کنفرانس قرار داده نشد. این ناراحتی، نه فقط به خاطر ناب بودن و کیفیت بالایی که این پژوهش داشت؛ بلکه به خاطر اینکه اغلب مقالات قرارداده شده در بخش ارائه شفاهی-قسمت مسئولیت اجتماعی سازمانها و توسعه پایدار، بسیار سطحی بودند و این گمان را مطرح می کرد که مستقل از کیفیت مقاله، هدف این بوده که افراد خاصی حتما ارائه داشته باشند. شاید اگر از پیش این را می دانستیم که قرار نیست به صورت شفاهی ارائه شود، آن را برای یکی از کنفرانس های خارج از کشور ارسال می کردیم.